Öğün Yayınları 10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 183 – 184 Cevapları

Öğün Yayınları 10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 183 – 184 Cevapları

Öğün Yayınları 10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 183 – 184 Cevapları
A+
A-
28.12.2023
19.197

METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME SORU VE CEVAPLARI

  1. Okuduğunuz metinden alınmış aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili kelime ve kelime gruplarının anlamını metindeki bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahmininizi kaynaklardan yararlanarak kontrol ediniz.

🔑Cevap: Gizli: Belirsiz

Garip: Yabancı, kimsesiz

El ele: Birlikte

Muazzam: Olağanüstü

Aydınlatmak: Işık vermek

Sezemediği: Hissedemediği

  1. Roman türünün oluşumunda sözlü ve yazılı kültürün, toplumsal değişimlerin etkisini tespit ederek okuduğunuz metnin türünün ortaya çıkışını ve tarihsel dönem ile ilişkisini belirleyiniz.

🔑Cevap: Roman Tanzimat Dönemi’nde ortaya çıkmıştır. Batı’daki romanslardan alınmıştır. Bu dönemde gazete ve diğer türler ortaya çıkmıştır.

  1. Romanlar işlediği konulara göre sosyal roman, serüven (macera) romanı, tarihî roman, egzotik roman, psikolojik roman (tahlil romanı), polisiye, biyografik ve otobiyografik roman gibi türlere ayrılır. Siz de okuduğunuz metnin konu ve temasını belirtiniz.

🔑Cevap: 13. yüzyıl Rusya hicvi yaparak itibar kazanmaya çalışmak.

  1. Okuduğunuz metinde olayların akışını yönlendiren temel çatışmayı ve ona bağlı diğer çatışmaları bularak bunların metne katkısını belirtiniz.

🔑Cevap: Çatışma merak unsurunu ortaya koyar. Metnin anlamları açısından önemlidir. Okuyucunun dikkatini toplamasında önemlidir.

  1. Romanların olay örgüleri olaylar arasındaki neden-sonuç ilişkilerinden doğar. Buna göre siz de okuduğunuz metnin olay örgüsünü belirleyiniz.

🔑Cevap: 19. yüzyıl Rusya’da köleliğin kaldırılmasından önceki toprak sahipleri çalıştırdıkları köylü sayısı kadar vergi öderler. Devletten para da alırlar.

  1. Roman kahramanının yaşamı, geniş bir zaman çerçevesi içinde baştan sona anlatılır. Roman kişileri “tip” ve “karakter” olarak karşımıza çıkar. Buna göre okuduğunuz metinde olayların akışını etkileyen kahramanların fiziksel ve psikolojik özelliklerini, toplumsal statülerini; tip veya karakter özelliği gösterip göstermediklerini belirtiniz.

🔑Cevap: Karakter özelliği gösterirler.

  1. Mekân, romanlardaki kişilerin yaşadığı, olayların geçtiği yerdir. Ayrıca romanlarda zaman kavramı belirgindir. Olay veya olaylar belirli bir zaman diliminde yaşanır. Buradan hareketle okuduğunuz metindeki zaman ve mekânın özelliklerini belirleyiniz.

🔑Cevap: Zaman, 19.yy. Mekân, Rusya.

  1. Okuduğunuz metinde anlatıcının özelliklerini ve hâkim, kahraman anlatıcı ve gözlemci bakış açılarından hangisinin kullanıldığını belirleyerek metinde kullanılan bakış açısının anlatımı nasıl etkilediğini açıklayınız.

🔑Cevap: 3. tekil kişili anlatım ve ilahi bakış açısıyla yazılmıştır.

  1. Metinde kullanılan anlatım biçimini belirleyiniz. Bu anlatım biçiminin metnin anlatımına ne gibi katkılar sağladığını açıklayınız.

🔑Cevap: Öyküleme ve betimleme.

  1. Her romancı, eserini kendine özgü görüş, anlayış ve anlatış özelliğine göre oluşturur. Anlatmaya bağlı eserlerde, özellikle de roman ve hikâyeler birinci veya üçüncü kişi ağzından anlatılır. Buna göre metnin üslup özelliklerini belirleyiniz.

🔑Cevap: Romancı, Gogol eserin bir kısmını girdiği buhran sebebiyle yakmış olabilir. Devlet yönetimini eleştirdi. Nüktedan, eleştirel, sade bir anlatımı vardır. Değişken bir ruh haline sahip olan yazarın eserinde de bunu hissederiz. Gerçekçidir.

  1. Okuduğunuz metinde, metnin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtan unsurları ve metnin dönemin gerçekliğiyle ilişkisini tespit ederek metindeki millî, manevi ve evrensel değerler ile sosyal, siyasi, tarihî ve mitolojik ögeleri belirleyiniz.

🔑Cevap: Rusya’nın sosyal durumunu, bürokrasisini, soyluların ve fakirlerin yaşamını anlatır.

  1. Okuduğunuz metni ve yazarın biyografisini de dikkate alarak yazar ile metin arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.

🔑Cevap: Rusya’nın sosyal durumunu, bürokrasisini, soyluların ve fakirlerin yaşamını anlatır.

  1. Hangi ülkeden olursanız olun, hangi iklime sahip olursanız olun, ne kadar zengin veya fakir olursanız olun, daima dürüstlüğe bağlı kalmalısınız. Yaratılışın temeli, doğruluk ve dürüstlüktür. Buna göre dürüstlük; düşüncede, sözde, niyette, iradede, azimde ve davranışlarda doğruyu savunmak mıdır? Belirtiniz.

🔑Cevap: Her koşulda doğru olanı savunmaktır.

  1. Dünya edebiyatında roman türünde eserler vermiş sanatçılardan bildiklerinizi eserleriyle birlikte sıralayınız.

🔑Cevap: Madam Bovary- Gustave Flaubert, Suç ve Ceza – Dostoyeviski…

Bizi Takip Edin

Diyariedebiyat.com ailesi olarak sunduğumuz paylaşım ve içerikleri yakından takip etmek için sosyal medyada bizi takip edin.

📌Facebook grubumuza katılmak için tıklayınız.

📌Telegram grubumuza katılmak için tıklayınız.

📌İnstagram hesabımızı takip etmek için tıklayın.

📌Twitter takip için tıklayınız.

Yıldız vermeyi unutmayın 😉
[Total: 5 Average: 4.2]
Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.