2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Yıllık Plan

Diyariedebiyat.com ailesi olarak bu eğitim öğretim yılında da yeni içeriklerle öğrencilerimize ve zümrelerimize katkı sağlamaya gayret edeceğiz. Bu sayfada 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Yıllık Plan yer almaktadır.

2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Yıllık Plan
A+
A-
30.07.2023
1.628

Diyariedebiyat.com ailesi olarak bu eğitim öğretim yılında da yeni içeriklerle öğrencilerimize ve zümrelerimize katkı sağlamaya gayret edeceğiz. Bu sayfada 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Yıllık Plan yer almaktadır. İyi bir eğitim öğretim yılı geçirmeniz dileğiyle.

Bu yıllık plan Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 19.01.2018 tarihli Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Müfredat Programı dikkate alınarak hazırlanmıştır. Plan hazırlanırken müfredat programında ünitelere ayrılan ders saatlerine dikkat edilmiştir. Aşağıda ünitelere göre ayrılan ders saatleri verilmiştir.

  • Ünite: 1. Giriş = 10 saat
  • Ünite: 2. Hikâye = 25 saat 
  • Ünite: 3. Şiir = 30 saat
  • Ünite: 4. Makale = 10 saat
  • Ünite: 5. Sohbet- Fıkra = 10 saat
  • Ünite: 6. Roman = 30 saat 
  • Ünite: 7. Tiyatro = 25 saat
  • Ünite: 8. Eleştiri = 10 saat
  • Ünite: 9. Mülakat/Röportaj = 10 saat

2023-2024 eğitim öğretim yılı 11 Eylül 2023 Pazartesi günü başlayacaktır. I. dönem ara tatil 13-17 Kasım 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.  İlk dönem 19 Ocak 2024 Cuma günü sona erecektir. Yarıyıl tatili 22 Ocak ile 2 Şubat tarihleri arasında yapılacaktır. İkinci dönem 5 şubat 2024 Pazartesi günü başlayıp 14 Haziran 2024 Cuma günü sona erecektir. Ayrıca ikinci dönem ara tatil 8-12 Nisan 2024 tarihleri arasında yapılacaktır.


Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Öğretim Programının Özel Amaçları

  • Edebiyatın doğasını, işlevini, birey ve toplum için önemini kavramaları,
  • Edebî metinler aracılığıyla Türkçenin inceliklerini, Türk edebiyatının tarih içinde gösterdiği değişim ve gelişimi tanımaları,
  • Türk edebiyatına ait eserler aracılığıyla millî, manevi, ahlaki, kültürel ve evrensel değerleri anlamaları,
  • Dinleme, okuma, yazma ve konuşma stratejilerini doğru ve uygun şekilde kullanarak etkili iletişimciler olmaları,
  • Metinler aracılığıyla okuduğunu anlama ve eleştirel okuma becerilerini geliştirmeleri ve okuma alışkanlığı kazanmaları,
  • Çeşitli kaynaklardan elde ettikleri bilgileri, soruları cevaplamak, çözüm önerileri üretmek, bulgularını paylaşmak vb. amaçlar için analiz etmeleri ve değerlendirmeleri amaçlanmaktadır.

Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Öğretim Programının Uygulanmasında Dikkat Edilecek Hususlar

  1. Programdaki okuma çalışmalarında metinleri anlamak ve değerlendirmek esastır. Değerlendirmenin bir parçası olarak metinlerin edebiyat geleneği içindeki yerini belirlemek üzere edebiyat tarihinden yararlanılmalıdır. Ancak bu yararlanma, edebiyat tarihinde bütün türlerin gelişimini bir arada vermek yerine, her türün içinde edebiyat geleneğinin yansıtılması şeklinde gerçekleşmelidir.
  2. “Giriş” üniteleri ünite tablosunda belirtilen kendi konuları çerçevesinde ele alınacaktır.
  3. Edebiyat eğitimi, edebiyatla ilgili bilgilerin yanı sıra öğrencilerin dilin inceliklerini keşfedecekleri, dil bilincini ve becerilerini geliştirecekleri bir zemindir. Bu bilincin ve becerilerin geliştirilmesi için öğrencilerin edebiyatla temasının okuyucu rolüyle sınırlanmaması, yazma, dinleme ve konuşma yoluyla dil ve edebiyat bilgilerini hayatlarında kullanmalarına olanak sağlayacak çalışmalara yer verilmesi önemlidir.
  4. Zümre öğretmenlerince “Ünite, Konu ve İçerikler” tablosu dikkate alınarak belirlenecek kitapların okunup tartışılması, öğrencilerin okuma alışkanlığını geliştirecektir. Buna göre Türk Dili ve Edebiyatı dersi kapsamında öğrencilerin farklı türlerde yazılmış kitapları okumaları sağlanacaktır.
  5. Türk Dili ve Edebiyatı derslerinde dil bilgisi çalışmaları, öğrencilerin temel eğitimden edindikleri bilgilerden hareketle ünitelerdeki ilgili metinler üzerinde yaptırılacaktır. Konu anlatımına girilmeyecektir. Temel eğitimde görmüş oldukları konulara yönelik olarak gerektiğinde hatırlatma amaçlı kısa açıklamalar yapılabilir.
  6. Ünitelerdeki sözlü iletişim çalışmalarına ait açıklamalar dikkate alınarak konuşma ve dinleme uygulamaları aşamalı biçimde gerçekleştirilir. Her ünitenin başında, yapılacak sözlü iletişim çalışmaları planlanır, her öğrencinin bir dönemde en az bir sözlü iletişim uygulamasına katılması sağlanmalıdır. Ünitelerdeki sözlü iletişim tür ve tekniklerine dair tanıtıcı bilgiler verilmeli, gerekli görüldüğünde konuyla ilgili örnek video ve uygulamalardan yararlanılarak öğrencilerin konuşma ve dinleme tekniklerini kavramaları sağlanmalıdır.
  7. Ders işleniş sürecinde kelime veya kelime gruplarının doğru telaffuzuna yönelik çalışmalara yer verilmelidir.
  8. Dersin işlenişinde ve uygulamalarda görsel iletişim araçlarına yer verilmeli; slayt, bilgisayar, televizyon, etkileşimli tahta, Genel Ağ, EBA uygulamaları vb. etkin olarak kullanılmalıdır. Kazanımlarla ilgili belgesel ve film gibi materyallerden yararlanılmalıdır. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen dijital kaynakların kullanımı ile ilgili kurallara, güvenlik tedbirlerine uyulmalıdır.

Bizi Takip Edin

Diyariedebiyat.com ailesi olarak sunduğumuz paylaşım ve içerikleri yakından takip etmek için sosyal medyada bizi takip edin.

📌Facebook grubumuza katılmak için tıklayınız.

📌Telegram grubumuza katılmak için tıklayınız.

📌İnstagram hesabımızı takip etmek için tıklayın.

📌Twitter takip için tıklayınız.

Yıldız vermeyi unutmayın 😉
[Total: 1 Average: 5]
Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.