TUTKUNUN KÖŞELERİ

Bu roman Almanya’da çalışan Türk işçilerin çektikleri gurbet hayatını ve kötülük görerek büyüyüp etrafındakilere hep kötülük yapan psikolojisi bozulmuş bir insanı anlatır.

TUTKUNUN KÖŞELERİ
A+
A-
20.06.2022
802

Roman ayrı bir öykü de diyebileceğimiz kısa bir bölümle başlar. Bu kısımda romanın kahramanlarından Rıfat’ın, dayısı Harun’a basit bir tartışmanın sonucunda tokat atması anlatılır. Bu kısa öykünün kahramanları ile romandaki kişiler aynıdır.

Yeğeninden dayak yiyen Harun Almanya’da on dört yıldır gurbetçi olarak çalışmaktadır. Almanya’ya bir sefere giden gemicilerle barda otururken onlara gurbet hayatını ve yeğeni Rıfat’la yaşadıklarını anlatır. Harun Almanya’ya bir türlü alışamamıştır.

Dayısına tokat atan Rıfat çocukluğundan beri asi ve doyumsuz bir tiptir. Babasının memuriyetini beğenmez ve ona kızar. Daha küçükken bir bisiklet tamir dükkânı açar, Kamyonculuk yapar. Rıfat’ın psikolojisinin bozuk olmasındaki en önemli etkenlerden birisi küçükken trende uğradığı bir tecavüzdür.

Harun’la Rıfat bir otobüs alıp dolmuşçuluk yapmaya başlar. Fakat aynı hatta çalışan bir başka otobüs onların işini aksatmaktadır. Bu otobüsü kardeşleri ve arkadaşlarına taşlatacak kadar kötü niyetli olan Rıfat dayısını da ortaklıktan çıkartmak için türlü yollar dener. En sonunda yolcuların ortasında onu tokatlar. İşte romanın başındaki kısım bu olayı anlatır.

Ortaklıktan ayrılan Harun Almanya’ya gider. Yıllar sonra bir gün, kendisine tokat atmış olan yeğeni kapıda görünür. Rıfat artık Türkiye’nin en büyük otobüs şirketlerinden birine sahiptir. Fakat işi daha da büyütüp Almanya’ya uçak seferleri düzenlemek ister. Bunun için de dayısından hanımı üzerine bir şirket kurmayı talep eder. Çünkü Harun’un eşi Almandır. Rıfat dayısı Harun’u da şirkete müdür yapar. Fakat çok geçmeden Harun şirketin bir paravan şirket olduğunu, asıl amacın kanunsuz yollarla yedek parça satmak olduğunu anlar. Ve bir süre sonra da yeğen Rıfat dayısı Harun’a iki yüz yirmi bin marklık borcu miras bırakarak Türkiye’ye kaçar. Bu durum Harun’la karısının evliliklerini zora sokar. Bir süre sonra da Harun sıkıntıdan hastalanır, kalp krizi geçirir, safra kesesi alınır. Rıfat’ınsa işleri birkaç yıl daha iyi gider. Fakat kardeşleri başta olmak üzere şirketindeki çalışanları bir bir onu terk eder ve iflasın eşiğine gelir.

Not: Bu roman Almanya’da çalışan Türk işçilerin çektikleri gurbet hayatını ve kötülük görerek büyüyüp etrafındakilere hep kötülük yapan psikolojisi bozulmuş bir insanı anlatması yönleriyle önemli bir eserdir.

Yıldız vermeyi unutmayın 😉
[Total: 1 Average: 5]
Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.