Dünyanın En Güzel Arabistanı
Dünyanın En Güzel Arabistanı kitabında Turgut Uyar’ın şiirine giren yeni temalarla karşılaşırız… farklı bir kaynaktan beslenen yalnızlık duygusu, kentleşme, kentleşmeyle gelen değerler farklılaşmasının yarattığı yabancılaşma, insanı kendi benliğinden uzaklaştıran
Dünyanın En Güzel Arabistanı kitabında Turgut Uyar’ın şiirine giren yeni temalarla karşılaşırız. Arz-ı Hal ve Türkiyem’de de rastladığımız fakat burada farklı bir kaynaktan beslenen yalnızlık duygusu, kentleşme, kentleşmeyle gelen değerler farklılaşmasının yarattığı yabancılaşma, insanı kendi benliğinden uzaklaştıran nesnelerle ilişkinin yarattığı kuşatılmışlık duygusu, bu kuşatılmışlığı yaratan her şeyden kaçma arzusu, kaçış arzusunu gerçekleştirmede bir nesne olarak kullanılan kadın ve yoğun cinsellik, ölüm. Yani, bütün duygusal, ruhsal karmaşasıyla ve çatışmalarıyla insan girer şiirine. Hatta daha genel bir ifadeyle kendi küçük trajedisini yaşayan bireyi anlatma isteği tüm İkinci Yeni şiirinin genel karakteristiğidir, denebilir.
Turgut Uyar’a göre, böylelikle şiire giren trajedi, İkinci Yeni’nin Garip şiiriyle en önemli farkının da belirdiği noktadır. Çünkü Orhan Veli şiirinin anlattığı insan ile İkinci Yeni şiirinin anlattığı insan farklıdır. Orhan Veli, “Kendi deyişi ile şiire uzak düşmüş bir insanın şiirini yapıyordu. Küçük insandı bu: Büyük kentlerde çalışan, ezilip horlanan, kıt kanaat geçinen, dünyası ve zevkleri küçük insan. Bir çeşit tevekküle varan dünyayı ve düzeni kabullenmişliği, gündelik küçük alışkanlıklarından vazgeçmezliği, ezilmişliğin verdiği hoşgörüsü ile sevimli bir ‘tip’ haline gelen küçük insan…” (Uyar, 1999: 96)
KAYNAKÇA
https://kucukcekmece.istanbul/Content/dosya/31990/cemal-sureya-60202-3721738.pdf
Bizi Takip Edin❤️
Diyariedebiyat.com ailesi olarak sunduğumuz paylaşım ve içerikleri yakından takip etmek için sosyal medyada bizi takip edin.
📌İnstagram hesabımızı takip etmek için tıklayın.
📌Facebook grubumuza katılmak için tıklayınız.