KÜÇÜREK HİKÂYE

Türk edebiyatında minimal hikâye, çok kısa hikâye, öykücük, kısa kısa hikâye, kıpkısa hikâye, sımsıkı hikâye, kısa kurmaca, minik hikâye, mini hikâye, mikro kurmaca, mesel,

KÜÇÜREK HİKÂYE
29/10/2023 20:40
2.443
A+
A-

Küçürek hikâye, hikâye türünün bir alt türüdür. Türk edebiyatında minimal hikâye, çok kısa hikâye, öykücük, kısa kısa hikâye, kıpkısa hikâye, sımsıkı hikâye, kısa kurmaca, minik hikâye, mini hikâye, mikro kurmaca, mesel, küçük ölçekli kurmaca, küçürek hikâye gibi adlarla anılan hikâye türünde ilk örnekler, dünya edebiyatında 1960’lı yıllarda verilmiştir.

Küçürek hikâyeler; özlü, yoğun anlatımı ve hacmi bakımından şiire benzer. Gerçeği direkt değil, sezdirerek verir ve ani uyarılarda bulunur. Şiirde de küçürek hikâyede de az kelimeyle çok şey söylemek esastır. Küçürek hikâye yazarı, sıradan ama yoğun ve özgün yaşantıları daha çok simgesel düzeyde anlatır. Simgesel anlatımda çağrışımla derin anlamlar elde edilir.

Küçürek hikâye, meselleri ve kısa hayvan masallarını andırsa da meseller gibi bir hikmeti nakletme, öğüt verme gibi bir amacı ve işlevi yoktur. Küçürek hikâyeler, hızlı tüketim çağının bir ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Bu hikâyeler, yaşamı sorgulamaktadır; bu yüzden bu türde yabancılaşma, umutsuzluk, çöküntü ve bunalım gibi bireysel temalar öne çıkmıştır.

Bu türün önemli yazarlarından Ferit Edgü’ye göre küçürek hikâye tabiri, 100 sözcüğü geçmeyen anlatılar için kullanılabilir. Franz Kafka, Max Jacob gibi yazarlar dünya edebiyatında küçürek hikâye denince ilk akla gelen isimlerdendir. Türk edebiyatında Tezer Özlü, Küçük İskender, Sevim Burak, Tarık Günersel, Haydar Ergülen, Hulki Aktunç ve özellikle Ferit Edgü’yü küçürek hikâyenin önemli yazarları arasında sayabiliriz.

Küçürek Hikâyenin Özellikleri

  • Küçürek hikâyeler, az sayıdaki kelimeyle yoğun anlamlar aktarma gücüne sahip olan sanatsal iletişim araçlarıdır.
  • Küçürek hikâyenin en önemli belirleyici özellikleri; kısalık, yoğunluk ve birliktir.
  • Bu tür hikâyede anlam yoğunluğu, doku zenginliği ve biçim sıklığı dikkat çeker. Hikâyenin içeriksel ve nesnel ölçüleri, küçük boyutlara sahiptir.
  • Yazar, okuyucu üzerinde sanatsal bir etki yaratmak ve bu etkiyi artırmak amacıyla hikâyenin içeriğinin boyutlarını kısıtlı olarak küçültür.
  • Kelime eksiltme, zaman ve mekân ayrıntılarını silme ve bir durumu minyatürleştirme küçürek hikâyelerin en çok yararlandığı anlatı unsurlarıdır.

Bizi Takip Edin

Diyariedebiyat.com ailesi olarak sunduğumuz paylaşım ve içerikleri yakından takip etmek için sosyal medyada bizi takip edin.

  • İnstagram hesabımızı takip etmek için tıklayın.
Yıldız vermeyi unutmayın 😉
[Total: 0 Average: 0]
Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.