Cem Yayınları 11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 205 Cevapları

Okuduğunuz “Koçyiğit Köroğlu” metninde anlamı verilen kelimelerin dışında bilmediklerinizi metindeki
bağlamından hareketle tahmin ediniz.

Cem Yayınları 11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 205 Cevapları
A+
A-
13.12.2023
5.362

Metni Anlama ve Çözümleme Soruları

  1. a) “Vergi diye her baharda ağıllarımızı basıp anaç, emlik, şişek, toklu, ne varsa alıp gittiler.” cümlesindeki altı çizili sözcüklerin anlamlarını araştırınız.

🔑Cevap: Anaç: Şefkatli, anne gibi davranan.

Emlik: Emme döneminde olan çocuk. Zamanından daha geç doğan kuzu veya oğlak.

Şişek: Kuzulama dönemine girmiş veya doğurmuş koyun.

Toklu: Bir yıllık kuzu.

  1. Okuduğunuz “Koçyiğit Köroğlu” tiyatrosu, konusunu bir Türk destanı olan Köroğlu’ndan alır. 10. sınıfta işlediğiniz “Destan / Efsane” ünitesinden destanların sözlü edebiyat ürünü olduklarını öğrenmiştiniz. Bu bilgiler ve okuduğunuz metinden hareketle okuduğunuz metnin tarihsel dönemle ilişkisini belirleyiniz.

🔑Cevap:2.

  1. Metnin tema ve konusunu belirleyerek noktalı alanlara yazınız.

🔑Cevap:3.Konusunu Köroğlu hikâyesinden aldığı Koçyiğit Köroğlu adlı eserinde Tecer, bu halk kahramanının etrafında oluşan motifleri bir mekâna bağlı kalmaksızın, üslubundaki zindelik, anlatımındaki ustalık ile esere destansı bir hava katar. Eserin iki asli kahramanından biri olan Köroğlu, halkın çıkarlarını savunan biridir. Bolubeyi ise, halkına zulüm eden, kendi çıkarları için düşmanla işbirliği yapmaktan bile çekinmeyen biridir.

  1. Metindeki temel çatışmayı ve bu çatışma etrafında yer alan diğer çatışmaları belirleyiniz.

🔑Cevap:4. Köroğlu- Bolubeyi çatışması, ezilen halkın bir derebeyine, yani feodal düzene karşı koyuşudur. Oyunda halk dilinden seçilmiş pek çok sözcük, pek çok deyim vardır. Anlatım dili, Dede Korkut hikâyelerini çağrıştırır. Buna uygun olarak, yazarın şair oluşu, oyunu yer yer şiirli ya da nesir-şiirli bölümlerle süslemesini sağlamıştır.

  1. Tiyatro metinlerinde olay örgüsü; perde, sahne vb. bölümler etrafında düzenlenir. Bu bilgilerden hareketle okuduğunuz metnin olay örgüsünü belirleyiniz.

🔑Cevap: Köroğlu- Bolubeyi çatışması, ezilen halkın bir derebeyine, yani feodal düzene karşı koyuşudur. Oyunda halk dilinden seçilmiş pek çok sözcük, pek çok deyim vardır. Anlatım dili, Dede Korkut hikâyelerini çağrıştırır. Buna uygun olarak, yazarın şair oluşu, oyunu yer yer şiirli ya da nesir-şiirli bölümlerle süslemesini sağlamıştır. Altı tablodan meydana gelen eserde, zaman belli belirsizdir. Eserdeki Köroğlu, Bolubeyi, Demircioğlu, Ayvaz gibi isimler, Köroğlu hikâyesinin gerçek kahramanlarıdır. Zulüm altında inleyen halk Köroğlu?ndan yardım isterler. Bolu Beyi sadece zulümle ayakta durmaya çalışırken, zulüm altında inlese de kurtarıcısına inanan ve onun çağrısını (okunu) bekleyen halkın umudu arasındaki çatışma, adaletin ve iyinin zaferiyle biter. Görevini yerine getiren Köroğlu da kaybolur.

  1. Metindeki kahramanların özelliklerini belirleyiniz. (Oyuncuların bir tiyatroyu icra ederken metni kendi yetenekleri ve tarzlarına göre canlandırdığını, yorumladığını unutmayınız.)

🔑Cevap: KOÇYİĞİT KÖROĞLU kişileri :

KOÇYİĞİT KÖROĞLU ve Bolu beyi

Mehter ve Deli Kaman

Eserdeki Köroğlu, Bolubeyi, Demircioğlu, Ayvaz gibi isimler, Köroğlu hikâyesinin gerçek kahramanlarıdır.

  1. Aşağıda verilen bilgilerden de yararlanarak okuduğunuz metindeki zaman ve mekânın özelliklerini bilgilerin altındaki tabloya yazınız.

🔑Cevap: Zaman ve mekan belirsizdir. Altı tablodan meydana gelen eserde, zaman belli belirsizdir.

  1. Metinde yazara özgü dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.

🔑Cevap: Ahmet Kutsi Tecer, çok yönlü bir sanatçı olup şairliği, oyun yazarlığı ve özellikle de sanatını da olumlu yönde etkilemiş olan folklor araştırmacılığı ile edebiyatımızda önemli bir yer almaktadır.

  1. Metinde millî, manevi ve evrensel değerler ile sosyal, siyasi ve tarihî ögeleri belirleyiniz.

🔑Cevap: Köroğlu hikayesi değerimizdir.

  1. Metindeki açık ve örtük iletileri belirleyiniz.

🔑Cevap: Cumhuriyet dönemi tiyatrosunda halk edebiyatından esinlenen ama çağdaş kalıplara uygun yazılmış oyunların oyunların ilk örneklerini veren Ahmet Kutsi Tecer, “Koçyiğit Köroğlu” nun konusunu Köroğlu hikayelerinden seçer. Köroğlu bir Oğuz destanı kahramanıdır. Olaylar Anadolu´da, İslamiyet öncesinde geçer.

  1. Aşağıda Mustafa Karabulut’un “Ahmet Kutsi Tecer-Türk Halk Bilimine Katkısı ve Koçyiğit Köroğlu’na Bir Bakış” makalesinden bir parça verilmiştir. Okuduğunuz metin ve aşağıdaki parçadan hareketle metin ve yazar arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.

🔑Cevap: Koçyiğit Köroğlu : Ahmet Kutsi Tecer, Türk kültünü ele alır.

Bizi Takip Edin

Diyariedebiyat.com ailesi olarak sunduğumuz paylaşım ve içerikleri yakından takip etmek için sosyal medyada bizi takip edin.

📌Facebook grubumuza katılmak için tıklayınız.

📌Telegram grubumuza katılmak için tıklayınız.

📌İnstagram hesabımızı takip etmek için tıklayın.

📌Twitter takip için tıklayınız.

Yıldız vermeyi unutmayın 😉
[Total: 0 Average: 0]
Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.