Haftanın Kitabı: Yetişin Çocuklar

Beynin ne kadar akıllı olduğu ve insan hayatındaki süreçlerin ne kadar gizli olduğunu ifade ediyor. Çocuklarımızın hayatı için kullandığımız diller ve kim olduğumuz, nasıl davrandığımız çocuğumuz için hayatın her alanında hazır oluş sağlıyor.

Haftanın Kitabı: Yetişin Çocuklar
A+
A-
20.12.2021
2.909

Haftanın Kitabı: Yetişin Çocuklar

“Ben bir beyinden ibaretim, Watson. Ve geri kalanım yalnızca bana eklenenler.”

Artur Canon Doyle’nin bu sözü okuduğum “Yetişin Çocuklar” kitabını anlatıyor gibi. Beynin ne kadar akıllı olduğu ve insan hayatındaki süreçlerin ne kadar gizli olduğunu ifade ediyor. Çocuklarımızın hayatı için kullandığımız diller ve kim olduğumuz, nasıl davrandığımız çocuğumuz için hayatın her alanında hazır oluş sağlıyor.

Prof. Dr. Selçuk Şirin kitabına “Neden böyle bir kitap yazma ihtiyacı duydum.” diye başlıyor. Ona göre bu hayatta çocuk yetiştirmekten daha önemli bir uğraş yoktur. Anne ve baba için insanı hayata en iyi hazırlamaktan daha önemli bir iş yoktur. Amacı annelere, babalara ve eğitimcilere somut örnekler vererek bilgilendirmektir.

Artık çocuklar bizim bilmediğimiz bir dünyada yaşayacak. Çocuk kitabının bölümleri; Çocuk yetiştirme, Erken çocukluk eğitimi, Okul dönemi, Ergenlik dönemi, Bu çocuklar da bizim! Birinci kısım, Çocuk yetiştirmenin ABECE’si. Bu bölümde bebeklikten ergenliğe gelişim, çocuk yetiştirirken dikkate almamız gerekenler, ilgili babalık, çocuğumuzu iyi tanıyarak onun mizacına göre yol almamız, onunla güvenli bağ kurmamızı anlatıyor.

İkinci bölüm; erken çocukluk döneminde okul öncesi eğitimde zekayı artırmanın yolları, 30 milyon kelime farkı ve ekranan maruz kalmamnın zararları anlatılıyor.

Üçüncü bölümde; okul dönemi, okul, çocuk ve veli ilişkisi ve tatil ve ödevler hakkında yorumlar yapılıyor.

Dördüncü bölüm; ergenlik döneminde fırtınalı ergenlik ile başa çıkmadan bahsediliyor.

Son olarak Bu çocuklar da bizim1 adlı bölümde; gençlerin durumu, yoksulluk ve bunun çocuğa etkileri anlatılıyor.

Aslında kitap özünde daha pozitif çocukların daha mutlu olduğundan bahsediyor. Sevgi ve sıcaklıkla harmanlanan ölçülü aile, topluma uygun birey yetiştirmeyi sağlayacaktır. Çocuğun gelişimine ve yaşına uygun birey yetiştirmeyi sağlayacaktır. Çocuğun gelişimine ve yaşına uygun kurallar koymak gerekmektedir.

Kitabın basit ve sade bir anlatımı var. Kitaptaki bilgiler güven veriyor. Bu sayede kitap pek çok kişiye ulaşacaktır.

Çocuklarımızı ve gençlerimizi yetiştirirken okumamız gereken bir kitap. Neden mi? Çocuğumuza rol model olmak, kendine güvenen insanlar olarak yetiştirmek, hayatın hızla değiştiği bu dünyada öğrenmemizin en etkili yoludur okumak. Çocuklara ulaşabiliyoruz artık. Bu kitabı okuyan aileler ve öğretmenler, akıllarındaki pek çok sorunun cevabını da bulacaklar. Örneğin:

Duyusal gelişim ve zihinsel gelişimin bağı nedir?

Çocuğumuzun potansiyeli nasıl değerlendirilir?

Esnek ve tutarlı ebeveynlik nasıl olur?

İlgi baba olmanın önemi nedir?

Daha mutlu çocuklar nasıl yetiştirilir?

Okul öncesi çağlardan çocuğa, güvene bağlı ilişki nasıl kurulur?

Kritik gelişim dönemi ve zamanları nedir?

Diyalog arayışı ve çocukla diyalog kurmanın önemi nedir?

Diyaloğa dayalı okumak ve 0-36 ay dönemi çocukla kitap okumak neden önemli?,

Çocuk okula hazır mı?

Çocukla felsefe yapmanın yolları ne?

Ödevler ve tatil çalışması nasıl olmalı?

Ergenlik dönemi ve 20.yy becerileri nelerdir?

Kitabın beni en çok etkileyen bölümü “Erken çocukluk dönemi” oldu. Buradaki eğitim ve doğumdan sonraki ilk yılların aslında ne kadar önemli olduğunu gördüm.

Yetişin Çocuklar kitabından alıntı:

Türkiye’de çocuk yetiştiren evlerin çoğunda kitaplık yok , mahallelerin çoğunda kütüphane yok. Okulöncesi eğitime katılmayan çocuklar ekrana mahkum!

Hayat değişiyor, bizim de değişmemiz gerekiyor. Bu değişime kendimiz için olmasa da çocuklarımız için ayak uydurmak zorundayız. Sonuçta biz de onların rol modelleriyiz.

Çocuğuna hiç kitap okumayan ya da “nadiren” okuyanların oranı yüzde 46. Yani Türkiye’deki babaların neredeyse yarısı çocuğuna hiç kitap okumamış! Hal böyle olunca da ortaya oldukça sıkıntılı bir manzara çıkıyor: Çocuklar babalarıyla oldukları ortamlarda televizyon bağımlısı, kitapsız, masalsız, hayalsiz bir şekilde yetişiyorlar.

Umut, çocukların kuracağı dünyada. Yetişin çocuklar!

Yıldız vermeyi unutmayın 😉
[Total: 1 Average: 3]
Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.