UZUN HİKÂYE KİTABI VE FİLMİ KARŞILAŞTIRMASI

Mustafa Kutlu, bazı sosyal ve politik meselelere yaptığı göndermelerle ayrı bir sosyolojik derinlik kazandırdığı eserinde, dedesi ile Bulgaristan’dan Türkiye’ye kaçan Ali‘nin acıklı hikâyesini anlatıyor bize.

UZUN HİKÂYE KİTABI VE FİLMİ KARŞILAŞTIRMASI
A+
A-
09.03.2024
326

Mustafa Kutlu, bazı sosyal ve politik meselelere yaptığı göndermelerle ayrı bir sosyolojik derinlik kazandırdığı eserinde, dedesi ile Bulgaristan’dan Türkiye’ye kaçan Ali‘nin acıklı hikâyesini anlatıyor bize. Dedesinin ölümünden sonra “hayatın demir örsünde dövülmek üzere kendini zamanın girdabına fırlatıp atan”, adalete tutkun kişiliğiyle en zor şartlarda bile hukuku dillendirmekten hiç vazgeçmeyen ve bu uğurda canını bile tehlikeye atacak kadar gözü kara olan Ali’nin kısa ama gerçekte uzun hikâyesini oğlunun anlatımıyla sunuyor. 

Zamanı bize öğreten bir şeyi okumaktan bahsedebilirsem o da ancak bu kitap olabilir. Önemli olan uzunluğu veya kısalığı değil neyi nasıl yansıttığıdır ifadesinin vücut bulmuş hali olan bir kitap. Mustafa Kutlu; bizden olanı bize, biz gibi akıcı ve sade bir dille anlatıyor. Kısa ama aslında uzun bir hikâye bu. Samimi ve içten… Her kelimesinin dolu dolu olduğuna inandığım bir kitaptı. Ruhun derinliklerine inen kelimelerle olan yolculuğun trenlerle yapıldığını anlatıyor aynı zamanda. Artık her tren geçtiğinde aklıma geleceğini biliyorum bu kitabın.

Filme gelecek olursak 1960’ların Türkiye’sinden başlayarak 70’lerin başına kadar gelen film, dönem filmi olmasıyla birçok teknik ve estetik zorlukları olan bir proje olmasına rağmen ortaya gayet güzel bir çalışma çıkmış. Edebiyat uyarlamaları genellikle riskli uyarlamalardır. Zira kitabı okuyanlar hayal kırıklığı yaşama endişesiyle filme tereddütle yaklaşırlar. Bu yüzden acımasızca eleştirilere de maruz kalabilirler. Çünkü sinema başlı başına herkesin hayal dünyasında canlandırdığı bir eseri yine herkesi tatmin edecek bir kıvamda vermek zorundadır. Osman Sınav, Mustafa Kutlu’nun bu eserini filmin sonuna kitapta olmayan ama filmin başlangıcıyla bir bütünlük oluşturacak şekilde tasarlanmış estetikte bir sahne ile bitirir. Ben kitap uyarlamalarının tamamen kitapla aynı olması gerektiği görüşündeyim ancak filmi tek başına düşünecek olursak bana göre gayet etkileyici ve sürükleyici bir filmdi.

Bizi Takip Edin

Diyariedebiyat.com ailesi olarak sunduğumuz paylaşım ve içerikleri yakından takip etmek için sosyal medyada bizi takip edin.

📌Facebook grubumuza katılmak için tıklayınız.

📌Telegram grubumuza katılmak için tıklayınız.

📌İnstagram hesabımızı takip etmek için tıklayın.

📌Twitter takip için tıklayınız.

Yıldız vermeyi unutmayın 😉
[Total: 0 Average: 0]
Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.