Yaşadıklarımdan Öğrendiklerimi Dinlemeye VAR MISIN ?

Önce kendimizi tanımamız lazım. Yapabileceğinin en iyisini yapmaya gayret etmek içini rahatlatır. İster kaybetmiş ister kazanmış ol , önemli olan mücadeledir.

Yaşadıklarımdan Öğrendiklerimi Dinlemeye VAR MISIN ?
A+
A-
30.12.2021
949

Yaşadıklarımdan Öğrendiklerimi Dinlemeye VAR MISIN ?

Güçlü bir yaşam için var mısın? Nasıl mı?

Montaigne ”Kendimizle aramızdaki fark bir başkasıyla aramızdaki fark kadar büyüktür.” der.

Antik çağlardan bugüne “Kendini Bilmek”  terimi, sürekli bir sorgulamayı kastetmektedir. Kendini bilmek geçici bir içe bakış, ya da sezgisel bir kavrama ile elde edilecek bir şey değil, içinde bir dünya görüşünü barındıran bir öğretidir. Bu söz bugün yazımıza konu olan Var Mısın? adlı kitabı anlatıyor adeta.

Kitap 9 bölümden oluşuyor. Her bölümü ilgiyle okudum. Umuyorum ki pek çok kişiye ulaşacak. Yazar Doğan Cüceloğlu insana dokunan bir eser ele almış. Hayatın anlamı üzerine düşünmüş. O da herkes gibi hatalar yapmış. Hala da yapıyor. Savaşıyor, düşünüyor, ilerliyor… Hayatına değer katıyor.

Hayatta nelerin önemli olduğunu tecrübeleri üzerinden bize anlatıyor:

Hayatın her alanında hayatın anlamlı ve coşkulu olması güzeldir. Bu insanın geliştirdiği farkındalıkla oluşur. Hayatın anlamlı olması için kendi gözümüzde var olmamız önemli. Hüzün ve acı da bizim parçamızdır. İnsanın hayat arayışında güzel bir yolculuk bu. Bende derin izler bırakan bu hayatta yazar üzerinden pek çok tecrübe edindim.

Şimdi hayatım anlamlı ve coşkulu . Şükür duygusuyla dopdolu. Bu hayatımdaki farkındalıklarımın bir sonucu.” Hayat aslında herkesin karşısına zorluklar çıkarıyor. Hayatta yanlış kararlar almasına yol açıyor. Bu hayatta yaşadığım her şey benim bir parçam olmuş artık. Anılarımdan birini dışarıda bıraktığımı düşünemiyorum. İnsan yaşadıklarına bir anlam yüklemek zorunda. Çektiğimiz hiçbir acı nedensiz değil. Rüzgara kapılmış bir yaprak gibi rotasız olmaktansa rotasını belirleyen biri olmalı. Herkes gibi benim de gergin ve üzgün günlerim çok oldu. Yaşama kendi özü ile bağlı olan herkes bunu yaşamıştır.

Hayattaki savaşçı insanlar şimdi burada yaşar. Hayatta kalmak ve hayatın hakkını vermek herkesin yaptığı bir şey değil maalesef. Hayatın anlamı keşiftir. Hayat bir yolculuktur. Her insan kendini keşfedecektir. İnsan acının da hüznün de kendisidir. Hüzünlenmemiş insan gelişmemiş bir insandır. İnsan duygularının farkına varmalıdır. Hayatla ancak böyle başa çıkılır. Yetişme tarzımız ile birlikte hüzün ve acı bizim parçamızdır.

Önce kendimizi tanımamız lazım. Yapabileceğinin en iyisini yapmaya gayret etmek içini rahatlatır. İster kaybetmiş ister kazanmış ol, önemli olan mücadeledir.

Yaşam muhteşemdir. Sen elinden gelenin en iyisini yapmaya gayret et .Kaderinde varsa olur. İnsan ve birey olmanın sorumluluğunu al. Bunun yolu zorlukların üstesinden gelmektir. Her gün kendine on beş dakika ayır ve duygularını gözlemle. Bu şekilde yapan birinin bilinci güçlenir. Sen muhteşem bir potansiyelsin. İstediğin her şeyi yapabilirsin. Duygularını tanı ve kökenine bak. Kendini keşfetmek , yaşamda kendin olarak var olmak ve duygularını keşfetmek önemli. Kolay olanı herkes yapar.

Mutluluğun aile ilişkilerinin sağlıklı ve sağlıksız olmasıyla çok ilgisi var. Belirli miktar bir gelir seviyesi ve işinde mutlu olmak mutluluğu sağlar. Arkadaş ve dost ilişkileri, bağımsız olmak, sağlıklı olmak, vicdanının rahat olması mutluluk sebepleridir. Hayatı huzur ve mutlulukla yaşamak bir başarıdır. İçimizdeki ses hayatı nasıl yaşadığımızı söyler. Hayatı seyirci gibi değil kan ter içinde yaşamalıyız. Her gün kendi yolculuğumuzu yaşamalıyız.

Hayatınızı israf etmeyin. Güven odaklı sevgi kültüründe çocuğunuzu yetiştirin. Yaşam başarısı okul başarısını da kapsar. Bu inşa süreci çocuğa faydalıdır. Okul çocuğun soru soran ve gözlem yapan karakter sahibi bilgi üreten yönüne değer vermelidir. Çocuğun doğuştan merakına izin vermek gerek, zaten bu merak onda var. Sadece engelleme. Çocuk doğuştan bilim insanıdır. Çocuk sıkılıyorsa yanlış yapıyorsun demektir. Eğitim merakı desteklemelidir.

Yaratıcılık, işbirliği, merak, iletişim… Bu unsurlar doğuştan beri çocuğun içindedir. Bize düşen bunu ortaya koymaktır. Eğitim çocuğun varoluşunu desteklemelidir.

En çok değer verdiğimiz kavramlar aile, eğitim ortamı ve okul, sınıf değerleridir. İnsan potansiyelini bunlarla birleştirirse çok başarılı olur. Hayat her zaman ilham vericidir.

Dünyada her insanın içinde itici güç vardır. Konfor alanıyla yetinmeyen bir güç bu. Seçim yap ve konfor alanının dışına çık. Belirsizliğe ilerle. Cesaretle değiş. Yaşayan değerler toplumun yapısını oluşturur.

İnsana dair umut hiç bitmez.

Kendini keşfet ve zorluklarla başa çık.

Değişim için temel mesele insandır. İnsana ulaşmaktır. İnsanın yüzünde gördüklerim benim için sürükleyici bir romandır.

GÜÇLÜ BİR YAŞAM İÇİN VAR MISIN ?

Ben varım. Çünkü hayatı yağmurun altında ıslanarak bata çıka yaşamaktan korkmuyorum. Yaşamı içimde hissediyorum. Bugünün dünyasında özgür bir birey olarak süreci olgun bir insan gibi yönet. Evet , varsın . Sen de benim gibi bir insansın. Ben ne derim düşüncesiyle hayata koyul. Acında da kendinsin, hüznünde de. Kendi bilincinle eyleme geç. Hayatın doğasını kavra. Yaşam doğası gereği böyledir. Şimdi yaşama sırası sende .

Yazmak gerekliydi, ben de yazdım. Seni olduğun gibi kabul ediyorum. Hayatına değer kat, yaşa…

Zorluklarla başa çıkmaya, içindeki gücü keşfetmeye var mısın?

Yıldız vermeyi unutmayın 😉
[Total: 1 Average: 5]
Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.