Seslerin Çıkarılması
Sesler akciğerden başlayıp ağız ve burunda sona eren solunum yolları ile bu yollar üzerinde sıralanmış organlar tarafından meydana getirilir. Seslerin söylenmesinde
İçindekiler
Seslerin Çıkarılması
Sesler akciğerden başlayıp ağız ve burunda sona eren solunum yolları ile bu yollar üzerinde sıralanmış organlar tarafından meydana getirilir. Seslerin söylenmesinde akciğerden itibaren sırasıyla nefes borusu – gırtlak – ağız boşluğu – burun yolu ile bir ses geçidi meydana getirir. Bu ses geçidinin farklı noktalarında hareket edebilen, birbirlerine yaklaşıp uzaklaşan organlar vardır. Bu organların da yardımıyla ses geçidi açılıp kapanarak daralıp genişlemek suretiyle değişik şekillere girebilir. Sıkışıp açılan geçitte hava akımı kendisine yol bulmak için karşısına çıkan organları zorlar, onlara çarpar, sürtünür.
Son olarak bir noktada karşısına çıkan bir kalıptan, bir engelden geçer ve ses haline gelerek dışarı çıkar. Havanın ses geçidinde çarptığı ve sürtündüğü yol ve organlar gırtlak – boğaz- ağız ve burun boşlukları – ses telleri – küçük dil – damak – dil – dişler – dudak.
Ses Bilimi (fonem)
Konuşma organının belirli hareketleriyle oluşan ve belli bir biçimde sıralanarak aynı dili konuşanlar arasında bir kavramın ifadesi için kullanılan kelimeleri oluşturan anlam ayırt edici ses. Örnek: “yol” ve “kol” sözcüğünde -y- ve -k- birer ses birimidir. Bir başka örnek ise “baş, yaş, taş, kaş” sözcüklerinde b/y/t/k birer ses birimidir.